به چه کالایی، «ایرانی» می گوییم؟

سوالات و شائبه های زیادی در خصوص ایرانی بودن یا نبودن برخی مارک ها و برندها در بازار ایران وجود دارد. دیدگاه هایی که در اکثر مواقع باعث سردرگمی خریداران می شوند و معمولا فروشندگان هم اطلاعات درستی از آن ها منتشر نمی کنند.

واحد مطالعه و پیشرفت شرکت ستاویز یکتای ایرانیان با بررسی ای دقیق و کارشناسانه شروطی را برای کالای ایرانی تعیین کرده اند که به اختصار آنها را به شما معرفی می کنیم. لازم به ذکر است تمامی محصولات معرفی شده در فروشگاه اینترنتی ستاویز دارای تمام شروط تعیین شده هستند. برای اضافه کردن این محصولات به سبد خرید، زحمت زیادی کشیده ایم، به همین خاطر خیلی دوستشون داریم!! 🙂

کالای ایرانی

چه کالایی، کالای ایرانی محسوب می شود؟

  1.         نام تجاری برند در ایران به ثبت رسیده باشد.

حتما برای شما اتفاق افتاده است که در بازار محصولی را دیده اید که نام برندش فارسی بوده ولی وقتی روی بسته بندی را چک کردید، نام کشور سازنده دیگه ای بجز ایران عزیز روی آن درج شده بوده است.

لوازم خانگی “عرشیا” یکی از همین موارد هست این برند با وجود نام ایرانی، تحت لیسانس آلمان بوده و اصلا در آلمان به ثبت رسیده است. ولی محصولاتش در چین و ترکیه و کره جنوبی ساخته می شوند.

در ابزار آلات نیز برند “توسن” را داریم که ظاهرا نام ایرانی دارد ولی کاملا ساخت کشور چین است. متاسفانه از این دست محصولات در کشور کم نیست. اگر برند ایرانی نباشد صاحب برند می تواند هر نوع تصمیمی را در هر زمانی که بخواهد، برای مصرف کننده عزیز ایرانی بگیرد. مثل کاری که شرکت پژو در تحریم ها با ما کرد؛ در حالی که خیلی از قطعات پژو در ایران تولید می شد به دلیل اینکه برند ایرانی نبود شرکت پژو می توانست به بهانه تحریم ها هر تصمیمی را برای تولید کننده داخلی بگیرد.

 

 

  1.        مالک نشان تجاری (Brand)، شخصیت حقیقی و حقوقی،ایرانی مقیم داخل باشد .

هدف از این که جنس ایرانی خریداری کنیم، این است که ایرانی ها در همه جهات تقویت شوند و پول از کشور خارج نشود. حالا فرض کنید اگر صاحب یک شرکت در خارج از کشور مقیم باشد تمام سود حاصل از تولید محصول را با خودش به بیرون از کشور می برد و در آنجا هزینه می کند که با اصل هدف ما در تضاد است. البته از بحث مزایای امنیتی این شرط هم نمی شود چشم پوشی کرد.

کالای ایرانی

 

  1.       محصول نهایی در ایران تولید، مونتاژ یا فرآوری بشود.

این موضوع هم بسیار مهم است که برای مثال می شود از شرکت “GLX” یا “اسنوا” به عنوان نمونه هایی از کارخانجات تولید کالای ایرانی نام برد. هر چند که می دانیم بخشی از قطعات محصولات این دو شرکت و شرکتهایی از این دست وارداتی اند. ولی مالک حقیقی یا حقوقی هر دو برند در داخل ایران مقیم هستند و محصول نهایی در ایران تولید، مونتاژ یا فرآوری می شوند.

مثال نقضی که ایرانی محسوب نمی شود، محصولات گروه “پژو” در ایران خودرو ست. با اینکه شاید اکثر قطعات این مدل خودرو در داخل تولید شوند، ولی چون برند پژو ایرانی نیست، نمی شود این محصول را داخلی دانست حتی اگر روزی تمام قطعاتش در داخل تولید بشوند.

برای برندهای دیگه مثل کوکاکولا، پپسی، یونیلور ایران و … هم همین مساله صادق است . اگر این اتفاق نیفتد به صورت قانونی برروی محصول تولیدی، کلمه ساخت ایران درج نمی شود. البته اجرای این شرط جلوی بعضی از تقلب ها را خواهد گرفت.

 

  1.        کلمه ساخت ایران یا عبارت انگلیسی Made in Iran بر روی محصول یا بسته بندی درج شده باشد.

شاید ساده ترین راه تشخیص ایرانی بودن یک محصول همین مرحله باشد . وقتی با یک تحقیق ساده مطمئن شدیم که برند در ایران به ثبت رسیده است، می توانیم با اطمینان بیشتری محصول ایرانی را شناسایی کنیم. البته باید توجه داشته باشیم که در برخی موارد محصول دارای برند خارجی هست ولی روی آن عبارت ساخت ایران درج شدهاست.

 

برای مثال مانیتورهای LG مادیران نمونه خوبی از این مساله است. می دانیم محصولات LG ساخت کره جنوبی است ولی اگر به پشت مانیتورهای LG که مادیران تولید می کند نگاه کنید کلمه ساخت ایران را مشاهده می کنید . پس باید روی این مساله هم دقت کنید.

 

  1.       کد GS1 (بارکد یکتای محصول) با عدد ۶۲۶ شروع بشود.

حتما بارها موقع خرید محصول با بارکدهای ۱۳ رقمی بر روی محصولات مواجه شده اید. این بارکد معروف به GS1 هست. کد ۱۳ رقمی GS1 در واقع کد GTIN‌ (شماره جهانی کالای تجاری) کالاست که بر مبنای شناسایی کالا در سیستم بین‌المللی GS1‌ صادر می‌شود.

سه رقم اول کد اختصاصی کشور منشا تولید یا عرضه است که این کد برای ایران عزیز ما ۶۲۶ هست. پنج رقم بعدی شماره شناسایی تولید کننده یا عرضه کننده می شود. چهار رقم بعدی، شناسه، نوع قلم کالا و رقم آخر هم رقم کنترلی هست. پس اگر کالایی را مشاهده کردید که سه رقم اول بارکدش با اعداد ۶۲۶ شروع می شد، کالای ایرانی است.

 

کالای ایرانی

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد.

    ارسال یک پاسخ

    آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.*